23/10/2009 - Informacija o minoincidentu u Gračanici

Dana 22.10.2009. godine, oko 11,00 na lokalitetu Ćetovilja u MZ Prijeko Brdo, općina Gračanica, desio se miniincident u kome je smrtno stradala jedna osoba, a druga zadobila teške tjelesne ozljede.
Naime, idući u berbu jabuka, otac sa tri sina je prošao pored oznaka koje upozoravaju na kontaminiranost terena od zaostalih mina i minskoeksplozivnih sredstava te je jedan od njih aktivirao zaostalu minu.
Smrtno je stradao Bajro Hasanovič rođen 1997. godine, a njegov brat Safet Hasanovič rođen 1983 godine zadobio je teže tjelesne povrede. Otac i treći sin ostali su neozlijeđeni u ovoj nesreći.
Obavijest o stradanju civila dobivena je od Šefa službe civilne zaštite Gračanica. Kantonalna uprava civilne zaštite je odmah alarmirala pripadnike deminerskog tima civilne zaštite i uputila ih na mjesto nesreće. Operacija potrage za nastradalom osobom trajala je relativno kratko jer se raspolagalo sa pouzdanim podacima i očevicima nesreće. Deminerski tim civilne zaštite je uradio pristupnu stazu i očistio prostor oko nastradalog kako bi istražni organi mogli sigurno i bezbjedno obaviti svoj dio posla..
Na mjestu nesreće, naknadno su pristigli, istražitelji Igor Ivanović i Enes Bešić kao i kantonalni tužilac Danica Kovačević-Arapović. Mjesto nesreće obezbjeđivali su pripadnici PS Gračanica.
Uzrok nesreće je zaostala mina PROM-1. Lokalitet je bio vidno obilježen upozoravajućim znacima, a kandidiran je kod RUBHMAC-a kao projekat za trajno obilježavanje.

Nazad



GLASILO
"CIVILNA ZAŠTITA"