Dnevni izvještaj o stanju u oblasti zaštite i spašavanja na teritoriji Tuzlanskog kantona
za dan 13.01.2010. godine (7:00 sati)

Hidrometeorološki podatci (HMS Bukovčić Tuzla)
Temperatura: 2°C
Vlažnost: 93%
Pritisak: 980 hPa (normalan 984)

Stanje na putevima TK:
Magistralni put M-18: Olovo-Kladanj-izgradnja mostova i tunela "Kladušnica", "Stupčanica" i "Bjelava", od 08 do 18 sati povremene obustave u trajanju od 10 do 15 minuta.
Regionalni put R-462: Gradačac-Ormanica, izgradnja trotoara u mjestu Mionica, jedna traka u funkciji.

Stanje na HA Modrac:
V odostaj na HA Modrac iznosi 199,43 m.n.m. odnosno 53 cm do prelijevanja, a ispust kroz temeljne otvore na brani je 16,2 m3/s, što predstavlja znatno smanjenje protoka u odnosu na protekli period.

Poplave:
Zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima u poslednjih nekoliko dana, došlo je do normalizacije stanja na poplavljenim područjima na TK.
Vodostaj rijeke Spreče jutros u 07,00 na mjernom mjestu Karanovac je za više od 100 cm manji u odnosu na mjerenje juče u 16,00 sati. Uslijed pada vodostaja rijeke Spreče, na području općine Gračanica, došlo je do povlačenja vode sa poplavljenih površina, tako da je jutros pod vodom ostalo još oko 40 ha poljoprivrednog zemljišta.
Uslijed pada vodostaja rijeke Bosne, došlo je do povlačenja vode sa poplavljene površine i u općini Doboj Istok. Pod vodom je ostalo još oko 70 ha poljoprivrednog zemljišta.

Klizanje tla, odroni:

U poslednjih dvadesetak dana, zabilježena je pojava klizišta i odrona u svim općinama na području TK. Više od 50 klizišta i odrona prijavljeno je Općinskim službama CZ.
U toku jučerašnjeg dana službenici OSCZ Gračanica, obišli su još jedno aktivno klizište u naselju Mujići, gdje je uslijed klizanja terena ugrožen voćnjak ukupne površine cca 3000 m2. U toku dana ekipe OSCZ obići će još jedno prijavljeno klizište na području MZ Gornja Orahovica.
Načelnik općine Srebrenik je, na prijedlog Općinskog štaba CZ Srebrenik, donio Odluku o proglašenju prestanka stanja prirodne nesreće od klizanja i slijeganja zemljišta na dijelu općine Srebrenik u MZ Sladna, naselje Ahmići. Stanje prirodne nesreće prestalo je sa danom 12.01.2010. u 15,00 sati.

Požari:
Vatrogasne jedinice na području TK su imale relativno mirnu noć. U protekla 24 sata samo su vatrogasci PVB Tuzla imali intervencije na gašenju požara i to u naselju Simin Han gdje je gorjelo jedno sijeno i u naselju Sjenjak gdje su imali intervenciju na gašenju jednog poslovnog prostora..

POVRATAK



GLASILO
"CIVILNA ZAŠTITA"