Dnevni izvještaj o stanju u oblasti zaštite i spašavanja na teritoriji Tuzlanskog kantona
za dan 20.01.2010. godine

Hidrometeorološki podatci (HMS Bukovčić Tuzla)
Temperatura: -1°C
Vlažnost: 92%
Pritisak: 982 hPa (normalan 984)

Stanje na putevima TK:
Magistralni put M-18: Olovo-Kladanj-izgradnja mostova i tunela "Kladušnica", "Stupčanica" i "Bjelava", od 08 do 18 sati povremene obustave u trajanju od 10 do 15 minuta.
Regionalni put R-462: Gradačac-Ormanica, izgradnja trotoara u mjestu Mionica, jedna traka u funkciji.

Stanje na HA Modrac:
Prema izvještaju od 07,00 sati, vodostaj na brani jezera Modrac je 199,51 metara nadmorske visine. Ukupno isticanje kroz temeljne otvore na brani je 15,4 m3/s.

Klizanje tla, odroni:
U toku protekla 24 sata na području općine Tuzla došlo je do aktiviranja dva klizišta, i to u ulici Armije BiH do broja 254, iznad bespravno sagrađenog objekta, čijom je izgradnjom zasječena strma padina i gdje je došlo je do pojave klizišta koje je ugrozilo pomenuti objekat, te na području MZ Gornja Lipnica, prilikom izvođenja zemljanih radova za izgradnju kapele, uslijed nestručnog i nekontrolisanog zasijecanja padine, došlo je do pojave klizišta koje je ugrozilo nekoliko grobnica. U oba slučaja, ekipa Općinske službe civilne zaštite Tuzla, izašla je na lice mjesta i izvršila procjenu ugroženosti te dale prijedlog mjera za sanaciju klizišta.
Prema izvještaju Općinske službe civilne zaštite Doboj Istok na području ove općine još uvijek je u prekidu saobraćaj na dvije lokalne putne komunikacije u MZ Klokotnica, a prema informacijama dobivenim od strane predstavnika MZ Brijesnica Mala, uslijed manjeg odrona, u prekidu je i lokalna putna komunikacija na području ove Mjesne zajednice.
Na osnovu odluke Općinskog štaba CZ Banovići, formirana je stručna komisija koja će danas izaći teren i sagledati stanje na aktivnom klizištu u MZ Podgorje, naselje Savići, kako bi predložila mjere i aktivnosti s ciljem sanacije klizišta.

Požari:
Vatrogasne jedinice su imale relativno mirnu noć.

Ostalo:
Na dojavu da su na izletištu Zlaća pronađena 3 leša životinjskog porijekla, i to 2 krave i jedno tele, sanitarni i komunalni inspektor zajedno sa veterinarom su izašli na lice mjesta. Dogovoreno je sa presjednikom lovačkog društva da navedeni leševi ostanu još 3 dana na istom mjestu, kako bi se njima mogla hraniti divljač, a zbog niskih temperatura ne postoji opasnost od zaraze. Nakon toga izvršiće se ukop životinja i dezinfekcija lokacije.
U Obodnici je pronađen leš uginulog konja, nepoznatog vlasnika. Po nalogu Općinske službe civilne zaštite Tuzla, izvršeno je neškodljivo uklanjanje i ukop uginule životinje te dezinfekcija mjesta pronalaska i ukopa.

POVRATAK



GLASILO
"CIVILNA ZAŠTITA"