Otvoren medjuopćinski centar za rijeku Spreču

U Gračanici je danas u prisustvu predstavnika italijanske provincije Arezzo, italijanske ambasade u BiH, Medjunarodnog foruma solidarnosti i predstavnika pet općina: Gračanica, Petrovo, Lukavac, Doboj-Istok i Doboj, otvoren Medjunarodni centar za rijeku Spreču.

Projekat otvaranja Međunarodnog centra civilne zaštite ima dva cilja: prvi je da se stvori zajednička struktura civilne zaštite za svih pet opština koje participuraju u projektu, a drug je da se kroz zajedničko djelovanje tih opština pomogne u prevazilaženju problema proisteklih iz rata. Imajući u vidu ovu povezanost deminiranja s jedne strane i zaštite i regulacije vodotoka, kao ekološkog projekta s druge strane, gosti iz Italije su istakli da bi se određeni dio sredstava za deminiranje mogao dobiti i iz fondova koji se bave zaštitom vodotoka, odnosno životne sredine u cjelosti.

Prisutnima se na svečanom otvaranju obratio Vinćenco Čekareli, predsjednik provincije Arezzo, a o značaju projekta govoriuli su općinski načelnik Nusret Helić i Mladen Mićić, zamjenik načelnika općine Doboj.

Kako bi se praktično pokazao značaj ove saradnje, ali i saradnje provincije Arezzo i opština Lukavac, Gračanica, Doboj Istok, Petrovo i Doboj, krajem mjeseca septembra ove godine planirano je i održavanje vježbe u okvirima civilne zaštite.

(www.opcina-gracanica.ba)

Nazad



GLASILO
"CIVILNA ZAŠTITA"