Tuzla, 15.10.2009. godine

Održan sastanak direktora Kantonalne uprave civilne zaštite
sa rukovodiocima općinskih službi civilne zaštite i općinskim koordinatorima za deminiranje

U zgradi Vlade Tuzlanskog kantona danas je održan sastanak direktora Kantonalne uprave civilne zaštite sa rukovodiocima općinskih službi civilne zaštite i općinskim koordinatorima za deminiranje, sa osnovnim zadatkom da naprave plan prioriteta za deminirane u narednoj kalendarskoj godini. Prema kantonalnoj listi prioriteta tokom 2010. godine trebalo bi od mina očistiti dva miliona i šesto hiljada kvadratnih metara površine u svih 13 općina.
Direktor kantonalne uprave civilne zaštite Zdenko Tadić, obavijestio je danas prisutne da je Vlada Federacije BiH usvojila Izlaznu strategiju održivosti timova civilne zaštite za deminiranje i uklanjanje NUS-a (neeksplodiranih ubojitih sredstava). U okviru Izlazne strategije usvojena je opcija prema kojoj timovi za deminiranje i uklanjanje NUS-a ostaju u sastavu Federalne uprave civilne zaštite i nakon 2010. godine. Vlada Federacije prihvatila je do 2019. godine finasirati projekte deminiranja koje vodi civilna zaštita, tako da ova oblast, barem u narednih deset godina ne bi trebala biti ugrožena nedostatkom novca.
Deminiranje na području Tuzlanskog kantona rađeno je po Kantonalnoj listi prioriteta za deminiranje, koja je urađena na osnovu prijedloga iz općina. Ove godine u Tuzlanskom kantonu deminirano je 740 hiljada metara kvadratnih, a do kraja godine ovaj rezultat trebao bi premašiti milion kvadratnih metara. To je najveća površina deminirana u Tuzlanskom Kantonu u toku jedne godine.
Okončani su projekti koji su se temeljili na osnovu potpisanog Ugovora o sufinansiranju iz prošle godine u šest općina TK i to Gradačcu, Gračanici, Kalesiji, Lukavcu, Sapni i Tuzli. Na području općine Gradačac u procesu realizacije je pilot projekat upozoravanja na mine, predviđeno je postavljanje preko 300 trajnih znakova koji će upozoravati na sumnjiva područja. Procjenjuje se da je oko 3,2 % teritorije naše zemlje pod takozvanom sumnjivom površinom, gdje bi se moglo nalaziti oko 220.000 neksplodiranih ubojitih sredstava. Od 1996. stradalo je 1667 građana od kojih je 486 smrtno.
Kada su u pitanju općine Tuzlanskog kantona najbolje stanje je u Srebreniku i Živinicama, a sve ostale općine su problematične. U Tuzlanskom kantonu još 85 miliona metara kvadratnih je prekriveno minama zaostalim iz rata. Navedeni podaci dovoljno govore koliko je ozbiljna situacija kada su u pitanju neekspolodirana ubojita sredstva.

(Izvor: www.tuzlarije.net)

Nazad



GLASILO
"CIVILNA ZAŠTITA"