Dnevni izvještaj o stanju u oblasti zaštite i spašavanja na teritoriji Tuzlanskog kantona
za dan 23.12.2009. godine (7:00 sati)

Hidrometeorološki podatci (HMS Bukovčić Tuzla)
Temperatura: 16°C
Vlažnost: 48%
Pritisak: 964 hPa (normalan 984)

Stanje na putevima TK:
Magistralni put M-18: Olovo-Kladanj-izgradnja mostova i tunela «Kladušnica», «Stupčanica» i «Bjelava», od 08 do 18 sati povremene obustave u trajanju od 10 do 15 minuta.
Regionalni put R-462: Gradačac-Ormanica, izgradnja trotoara u mjestu Mionica,jedna traka u funkciji.

Stanje na HA Modrac:
Vodostaj na HA Modrac u 07,00 sati iznosio je 96 cm do preljeva. Ukupno isticanje kroz temeljne otvore na brani je 75,2 m3/s.

Poplave:
Nivo vodotoka na području TK je u značajnom porastu uslijed otapanja snijega i kišnih padavina tokom noći. Na području općine Gračanica rijeka Spreča se izlila iz svog korita i poplavila oko 30 ha poljoprivrednog zemljišta. Nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac je 330 cm, i za 100 cm je veći u odnosu na mjerenje u toku jučerašnjeg dana u 16,00 sati. Na području općine Doboj Istok rijeka Spreča se izlila iz svog korita i poplavila priobalno područje površine od oko 15 ha. Na području općine Živinice u rejonu Suha rijeka Spreča se izlila iz svog korita i poplavila oko 50 ha poljoprivrednog zemljišta. Službenici civilne zaštite Gračanice i Doboj Istoka su izašli na teren i preduzimaju sve predviđene mjere i radnje. Za sada nema informacija i dojava o ugroženim stambenim i drugim objektima.

Požari:
Vatrogasne jedinice na području TK imale su 3 intervencije u protekla 24 sata a jednu na gašenju požara, PVB Tuzla je gasila požar na privatnoj kući u naselju Solina.

Ostalo:
U toku jučerašnjeg dana održana je i redovna sjednica Kantonalnog štaba civilne zaštite a na sjednici su razmatrane i usvojene informacije o pojavi i kretanju bruceloze kod životinja i ljudi na području TK te o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji na području TK u vezi influence tipa A (H1N1).

Nazad



GLASILO
"CIVILNA ZAŠTITA"