Dnevni izvještaj o stanju u oblasti zaštite i spašavanja na teritoriji Tuzlanskog kantona
za dan 25.12.2009. godine (7:00 sati)

Hidrometeorološki podatci (HMS Bukovčić Tuzla)
Temperatura: 17°C
Vlažnost: 51%
Pritisak: 964 hPa (normalan 984)

Stanje na putevima TK:
Magistralni put M-18: Olovo-Kladanj-izgradnja mostova i tunela «Kladušnica», «Stupčanica» i «Bjelava», od 08 do 18 sati povremene obustave u trajanju od 10 do 15 minuta.
Regionalni put R-462: Gradačac-Ormanica, izgradnja trotoara u mjestu Mionica,jedna traka u funkciji.
Večeras do ponoći, zbog obilježavanja Katoličkog Božića, zabranjen je prijevoz eksplozivnih materija na području FBIH.

Stanje na HA Modrac:
Vodostaj na brani jezera Modrac je 199,73 metara nadmorske visine, odnosno 23 cm do preljeva i u odnosu na jučerašnji izvještaj porastao je za 10 centimetara. Ukupno isticanje kroz temeljne otvore na brani je 75,2 m3/s.

Poplave:
- Na području općine Doboj-lstok rijeka Spreča ima tendenciju rasta. Poplavljeno je oko 160 ha poljoprivrednog zemljišta u području od Male Brijesnice i dalje nizvodno.
- Na teritoriji općine Gračanica rijeka Spreča je poplavila preko 100 ha poljoprivrednog zemljišta na potezu od Miričine do Stjepan polja. Nivo rijeke Spreče, na mjernom mjestu Karanovac, općina Gračanica, je 388 cm, što je 14 cm manje u odnosu na mjerenje izvršeno prije 24 sata.
- Na području općine Živinice rijeka Spreča se izlila iz svog korita i poplavila oko 70 ha poljoprivrednog zemljišta u rejonu Strašanj, Sjever, Suha i MZ Barice.
- Na području općine Kalesija rijeka Spreča ima tendenciju pada vodostaja. Rijeka Spreča je poplavila oko 80 ha poljoprivrednih površina što je za oko 40 ha manje u odnosu na jučerašnje procjene u 7 sati.

Na području TK nisu poplavljeni stambeni, privredni niti infrastrukturni objekti.

Požari:
U posljednja 24 sata vatrogasne jedinice na području TK imale su dvije manje intervencije.

Klizišta:
Iz OSCZ Sapna dobili smo informaciju o pojavi dva klizišta, i to na regionalnom putu Sapna – Goduš – Rastošnica – kolovoz je oštećen ali saobraćaj nije ugrožen, te u MZ Kovačevići, gdje je usljed klizišta onemogućen saobraćaj na lokalnom putu.

Zarazne bolesti kod ljudi:
Prema izvještaju Higijensko-epidemiološke službe JZU Dom zdravlja Gradačac, u poslednjih 7 dana na području općine Gradačac 101 osoba je obolila od stanja sličnoj gripi, 65 osoba od nedefinirane gripe te 28 osoba od upale pluća.

Deminiranje i uklanjanje NUS-a:
Dio deminerskog tima KUCZ Tuzla radio je na prikupljanju i uništavanju NUS-a na području općina Tuzla i Banovići.

Nazad



GLASILO
"CIVILNA ZAŠTITA"