Dnevni izvještaj o stanju u oblasti zaštite i spašavanja na teritoriji Tuzlanskog kantona
za dan 05.01.2010. godine (7:00 sati)

Hidrometeorološki podatci (HMS Bukovčić Tuzla)
Temperatura: 0°C
Vlažnost: 84%
Pritisak: 974 hPa (normalan 984)

Stanje na putevima TK:
Magistralni put M-18: Olovo-Kladanj-izgradnja mostova i tunela "Kladušnica", "Stupčanica" i "Bjelava", od 08 do 18 sati povremene obustave u trajanju od 10 do 15 minuta.
Regionalni put R-462: Gradačac-Ormanica, izgradnja trotoara u mjestu Mionica, jedna traka u funkciji.

Stanje na HA Modrac:
Prema jutrošnjem izvještaju od 07,00 sati, vodostaj na brani jezera Modrac je 199,56 metara nadmorske visine. Ukupno isticanje kroz temeljne otvore na brani je 76 m3/s.

Poplave:
Na području općine Gračanica, vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u 7,00 sati je 340 cm. Rijeka Spreča priobalno je poplavila oko 100 ha poljoprivrednog zemljišta.
Na teritoriji općine Doboj Istok, došlo je do blagog opadanja nivoa rijeke Spreče i povlačenja u korito, poplavljeno je oko 180 ha poljoprivrednog zemljišta.
Na području općine Živinice, rijeka Spreča se vratila u svoje korito ali je još uvijek oko 50 ha poljoprivrednog zemljišta u naseljima Suha,Šerići i Ciljuge pod vodom.

Požari
:
PVB Tuzla imala je 2 intervencije na gašenju požara dimnjaka u ulicama 18. Hrvatske brigade i ul. Branislava Nušića.
VJ Lukavac imala je dvije intervencije na gašenju požara, dimnjak ul Patriotskog Fronta i manji požar stan u ul Lukavačkih brigada

Klizanje tla, odroni:

Na području općine Gračanica prijavljena su dva nova klizišta:
U naselju „TREPANIĆI“, općina Gračanica, klizi padina i 1 stambeni objekat je ugrožen jer je udaljen 10 metara od navedenog klizišta.
U MZ Lukavica, naselje Devedžije, klizi zemlja koja je potkopala asfaltni put u dužini od 3-4 metra, jedna traka puta je prohodna.
U općini Sapna, MZ Vitinica, lokalitet Ramići, pojavilo se novo klizište koje je ugrozilo 2 stambena objekta.
U općini Banovići pojavila su se 2 nova klizišta u MZ Mrljevići i MZ Podgorje naselje Savići, na navedenim klizištima nisu ugroženi stambeni objekti.

POVRATAK



GLASILO
"CIVILNA ZAŠTITA"