Dnevni izvještaj o stanju u oblasti zaštite i spašavanja na teritoriji Tuzlanskog kantona
za dan 28.01.2010. godine

Hidrometeorološki podatci (HMS Bukovčić Tuzla)
Temperatura: -13°C
Vlažnost: 88%
Pritisak: 973 hPa (normalan 984)
Količina padavina: 9 l/m2
Visina snježnog pokrivača: 18 cm

Stanje na putevima TK:
Magistralni put M-18: Olovo-Kladanj-izgradnja mostova i tunela "Kladušnica", "Stupčanica" i "Bjelava", od 08 do 18 sati povremene obustave u trajanju od 10 do 15 minuta.
R-458 Površnica-Lopare, sanacija mosta, teretna vozila i autobusi preusmjeravaju se na magistralni put M-18 Lopare-Priboj-Banj Brdo-Tuzla, dok su vozila do 3,5 tone preusmjerena na izgrađenu saobraćajnicu blizu mosta.

Obilne sniježne padavine i veoma niske temperature, uslijed kojih posipni materijal nema stopostotnu učinkovitost, su uzrokovale poteškoće u odvijanju saobraćaja na području TK, međutim, svi glavni putni pravci su prohodni kao i svi putevi od posebnog zanačaja (prilaz bolnicama, domovima zdravlja i sl.). Još jednom apelujemo na vozače da voze oprezno i prilagode vožnju uslovima na putu i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Saobraćaj se za MZ Lukavica, općina Gračanica, odvija preko Doboja, a za MZ Prijeko Brdo, Trnovci, Džakule i Buk saobraćaj se odvija preko Biberovog polja.

Stanje na HA Modrac:
Vodostaj na HA Modrac u 07,00 sati iznosio je 199,24 m.n.m. Ukupno isticanje kroz temeljne otvore na brani HA Modrac je 16,2 m3/s.

Požari:
Vatrogasci na području TK , imali su mirnu noć. U toku jučerašnjeg dana, VJ Gradačac je gasila požar na krojačkom salonu „Elegant“ u ul. H.K.Gradaščevića. Materijalna šteta je velika a uzrok požara je, za sada, nepoznat.

Ostalo:
Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, usvojili su Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, kojima bi se konačno trebao riješiti radno-pravni status oko 180 deminera, koji su 11 godina radili po ugovoru u Programu deminiranja, a koji su od početka ove godine prijavljeni na Biro za zapošljavanje. Stupanjem na snagu ovog zakona, demineri će biti na budžetu Federacije BiH i imat će status državnog službenika ili namještenika. O ovim zakonskim izmjenama treba se izjasniti i Dom naroda.

Dio rezultata koji su ostvareni na deminiranju
U 2009. godini deminirana je rekordna površina od početka izvođenja humanitarnog deminiranja na području Tuzlanskog kantona. Ukupno su realizovana 42 projekta deminiranja, pri čemu je deminirano 1.173.647,24 m2
Prema podacima sa kojima raspolaže KUCZ Tuzla, od početka izvođenja deminerskih radova na našem kantonu, do sada je deminirana površina od oko 8.000.000 m2.
U toku 2009. godine pripadnici Kantonalnog tima civilne zaštite su izvršili 545 zadataka na pronalaženju, preuzimanju i uništavanja minskoeksplozivnih i neeksplodiranih ubojitih sredstava, i tom prilikom uništili 17.333 raznih komada NUS-a i 10,1 kg eksploziva.

POVRATAK



GLASILO
"CIVILNA ZAŠTITA"