OKTOBAR - MJESEC ZAŠTITE OD POŽARA

Tuzla, Srebrenik, oktobar 2015. godine

U svrhu popularisanja vatrogasne djelatnosti i značajnijeg poduzimanja aktivnosti u provođenju preventivnih mjera zaštite od požara, mjeseci oktobar i maj su Zakonom o zaštiti od požara i vatrogastvu FBiH proglašeni mjesecima zaštite od požara.

U Osnovnoj školi "Mramor", Područna škola "Dobrinja" upriličeno je druženje sa vatrogascima. Učenici ove škole imali su priliku da se druže sa vatrogascima i od njih uče šta sve znači biti vatrosac.Vatrogasci su se potrudili da pokažu svoju opremu i odgovore na sva pitanja koja su im učenici postavili. Za naše učenike ovo je bio poseban dan. Mnogi od njih su poželjeli da njihovo zanimanje bude vatrosac. Ovom događaju su se pridružili i roditelji naših učenika.

Mirsada Baraković, učiteljica (Tuzlarije.net)

U skladu sa Zakonom o zaštiti od požara i vatrogastvu Federacije BiH mjesec oktobar je proglašen mjesecom zaštite od požara i s tim u skladu svake godina PVJ Srebrenik pored niza drugih aktivnosti koje sprovodi po planu i programu za ovaj mjesec održi i zdruzenu vježbu!!! Profesionalna vatrogasna jedinica je danas 16.10.2015 god u 14 sati održala po planu i programu pokaznu vježbu pod nazivom "Odgovor na požar 2015" u Osnovnoj školi "Rapatnica " u Rapatnici.
Zamišljen scenarij vježbe je bio da je došlo do požara u jednoj od učionica na 1 spratu škole i da je došlo do pojave dima i vatre te se požar počeo širiti na parket i pokretni namještaj. Požar prvo uočava jedna od učiteljica te poziva vatrogasce. Po dojavi požara dežurni dispečer poziva policiju i službu hitne pomoći te upućuje na mjesto nastanka požara. Po dolasku vatrogasaca pristupa se evakuciji iz zadimljenih prostorija i gašenju požara.Policija obezbjedzuje mjesto nesrece a vozilo hitne pomoći kordinirano sa vatrogascima zbrinjavaju povrijedžene.
Ovom prilikom se zahvaljujemo svim učesnicima ove vježbe, policijskoj upravi Srebrenik, hitnoj službi i svima koji su doprinjeli ralizaciji iste te zajedno sa nama veoma uspješno završili današnju vježbu.

Facebook profil Vatrogasci Srebrenik

Facebook profil DVD Gornja Tuzla

U sklopu obilježavanja mjeseca zaštite od požara DVD Mladi Vatrogasci su treću godinu za redom realizovali projekat "Vatrogasac u školi". Ovaj put u OŠ Mejdan, već sljedeće sedmice nastavljamo u OŠ Kreka.

Facebook profil DVD Mladi vatrogasci



Početna



GLASILO
"CIVILNA ZAŠTITA"