U ORGANIZACIJI FUCZ/FŠCZ U SARAJEVU ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE
"ZAŠTITA I SPAŠAVANJE U RUDNICIMA UGLJA TUZLANSKOG KANTONA"

Sarajevo, 26.10.2011. godine

Pod pokroviteljstvom Federalnog štaba civilne zaštite, u Federalnom centru za obuku u Sarajevu je održana promocija knjige magistra sigurnosti gospodina Zdenka Tadića, direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla, pod nazivom "ZAŠTITA I SPAŠAVANJE U RUDNICIMA UGLJA TUZLANSKOG KANTONA".

Voditelj promocije knjige Mr. sci. Zdenka Tadića bio je Mr. sci. Alija Tihić, direktor Federalne uprave civilne zaštite ujedno i načelnik Federalnog štaba civilne zaštite. Promotori knjige, Dr. sci. Stipo Buljan i Spec. Ismet Sokolović, dipl. ing. rudarstva su pohvalili djelo magistra Tadića i preporučili ga široj naučnoj publici na čitanje i korištenje u praksi. Naglasili su kako je navedeno djelo prvo i jedino u regionu iz oblati zaštite i spašavanja u rudnicima i kako je naučna zajednica profitirala od naučnog rada i zalaganja magistra Tadića.

Magistar Tadić je predstavio svoje djelo, prvo ove vrste na našim prostorima. Osnovni cilj djela jeste naučni pristup problematici zaštite i spašavanja, naročito važnom segmentu: zaštita i spašavanje u rudnicima.

Statistički i historijski podaci govore da je mnogo rudara izgubilo živote u rudnicima, kako u svijetu tako i kod nas. Redukcija rizika katastrofa je imperativ svim djelatnicima u rudarstvu a posebno službama zaštite i spašavanja. Magistar Tadić je, uradivši prvo procjenu rizika u rudnicima na području Tuzlanskog kantona, uvidio manjkavosti kao i dobra rješenja sistema zaštite i spašavanja u rudnicima i na osnovu istih i u skladu sa postojećom regulativom dao prijedloge mjera za reduciranje katastrofa, nadogradnju postojećih propisa i prijedlog modela centralnog sistema zaštite i spašavanja na nivou TK, unificiranje normativnih akata i planova, implementacija Zakona o zaštiti i spašavanju i Zakona o zaštiti od požara u rudnicima.

(Klikni na sliku za uvećanje)



GLASILO
"CIVILNA ZAŠTITA"